Best Turkish day ever


Eelmisel nädalal saime ühel järjekordsel tutvumispeol jutule kolme imetoreda ja sooja Türgist pärit tüdrukuga, kellega lõpuks kokku leppisime, et korraldame üheskoos ühe tõelise Türgi päeva. 
Kuna suures osas esimese asjana Türgi peale mõeldes selle kebabiga kokku viime, saimegi täiesti ootuspäraselt kokku ühes paljudest kebabi restoranidest Lahtis (nimeks La Casa), mis neidude sõnul meile kohta tutvustades päris autentset ja väga hea kebabi pidanuks pakkuma. Koht on eriliselt populaarne nädala keskpaigas ning öötundidel, mil üle tee ja kõrval asuvad pubid-klubid oma uksed lahti teevad. Sedapuhku pidi öösiti ka menüü ja hinnaklass muutuma, viimane kerkib ligikaudu kahe euro võrra. Kuid jah... Ilmselgelt oli kõige suuremaks üllatuseks kebabi suurus, kuna see oli reaalselt hiiglaslik! Kui oleks seda ette teadnud, oleksin samuti seda kellegagi jaganud, kuna silma järgi lausa poole laua pikkune kebab lõi ikka täitsa pahviks. Kuigi tervet kuidagi ära süüa ei jaksanud, oli kebab tõesti siiani üks parimaid, mida söönud olen. Kebab ise maksis Soome kohta, olenemata asjaolust, et tegemist on siiski kiirtoiduga, üsna vähe (6€) ning siinkohal oli hinna-kvantiteedi suhe ikka väga paigas! :D

Seejärel suundusime tüdrukute elupaika, mis asub teises (kuni selle aastani statsionaarõppes olevatele) tudengitele mõeldud ühiselamus Kivierö rajoonis, mis asub kesklinnast nii 15 minutise jalutuskäigu kaugusel. Renti maksavad inimesed suures osas sama palju kui meie Mukkulas, kuigi elu-olu minu arvates meil hoolimata kesklinnast kaugemast asupaigast tükkmaad parem. 
Kuid siis oli aeg minu kui kohvihooliku jaoks päeva kõige põnevama osa juurde asuda - nimelt jõime päris ehtsat Türgi kohvi. Viimast valmistatakse spetsiaalses pisemalaadses keedunõus (araabiamaades nimeks cezve ja kreeklased kutsuvad seda ibrikuks, viimane laiemalt levinud nimetus) kasutades eriti peeneks jahvatatud kohviubade pulbrit. Jook valatakse väiksesse tassi ning oodatakse, kuni puru põhja vajub. Pinnale jääb õrn kohvivaht. Piima ega koort antud kohvile ei lisata, küll aga suhkrut, mida soovitatakse juba ennist keedunõusse koos kohviga vastavalt maitsele lisada. 
Kuna pärast kohvijoomist jääb kohvipuru tassipõhja, on väga populaarne viimase pealt ennustada. Kuna tüdrukud on selles üsna osavad, siis seda ka tegime. Kogu protsess oli ikka väga omapärane ettevõtmine. Esialgu suhtusin asjasse ikka suure skepsisega, kuid hiljem asendusid nali ja naer kummalise tõsidusega, kui ennustused (vähemal see osa, mis minu isiklikku elu ja minevikku puudutasid) ebareaalselt täppi läksid ja ma kõigega väga suures osas samastuda sain. Kogu protsessi kirjeldan rohkem allpool, kuna piltide järgi on lihtsam asjast aru saada. 


Kohvi tõid tüdrukud kodust kaasa. Juttude kohaselt on Istanbulis egitplaste turul, kus peamiselt igasugu vürtse ja ravimtaimi müüakse, värskelt jahvatatud türgi kohvi järele lausa imepikad järjekorrad. 


Kui kohvi lõpp hakkas paistma, pidi õige pisut ootama, et kohvipaks rohkem kohvi endasse imeks või siis imepisikeste sõõmudega vedelikku jooma, et tassipõhja pastalaadne mass jääks. 


Seejärel pidi kohvitaldriku asetama tassi peale ja seda siis kolm korda päripäeva suunas ringselt liigutama. Kolmandal korral pidi midagi ka soovima, seejärel keerasime tassi ümber ja jätsime selle jahtuma (tass pidi külm olema).


Kommete kohaselt panevad Türgi tüdrukud hea õnne jaoks tassile sõrmuseid või muid ehteid. Sõrmused teadagi siis abieluranda randumiseks. Kui tass piisavalt maha jahtunud, pidi selle siis taldrikult eemaldama. Minu puhul juhtus kummaline asi, et tassi ja taldriku vahele tekkis vaakumefekt, mis tüdrukute sõnul olevat eriline nähtus ja pidavat tähendama, et antud inimesel on kõrgemat sorti energia ja soodumus teistmoodi võimete jaoks. No mine sa tea, eks! Paber tassi kõrval pärineb nende nätsust nimega Falim, mis on meile harjumuspärase nätsuga võrreldes hoopis maitsetu (või pigem männi maitsega...) ja seda siis näritakse samuti peale kohvi joomist. Nätsu ümbritsev paber on samuti omamoodi ennustus sulle endale - enamasti kas sinu praeguse või tulevase kaaslase kohta! Kuid siis on aeg vaadata tassi ja taldriku sisu. Tass on seotud minu endaga ning taldrikul olev märgib ära ka perega seotud sündmusi. Enda tassis ühtegi sümbolit ma ise ei märganud, kuid teistes oli küll suudlevaid paare või muid vahvaid asju näha, nii veider kui see ka pole! 


Kuigi kuulsin paljut ja seda kõike siia kirja ei tahaks panna, võin ühte öelda. Mu tassi ja taldrikut silmates ütles mu suureks üllatuseks üks tüdruk, kes teadis, mida see tähendab, et mu ümber on palju kadedaid inimesi. Taldriku vaatlemiseks pidi veel kohvi tassi niristama. Kui nire ka taldriku alumisele poolele jooksis, tähendas see, et minu ennist soovitud soov läks täide. 

Siin ongi see paarike, mida kõik nägid. Kas näed ka sina?


Seejärel saatsime kõigi tassidest pildid ühe appi kaudu tõelisele professionaalile, kelle vastust pidime üsna pikka aega ootama, kuid hiljem saime kõik päris pika tagasiside selle kohta, mida tassi sisu tähendas, mis meid tulevikus ees ootab ja kõike muud põnevat. Lisaks kõigele positiivsele ja üsna wow-effekti tekitavale öeldi mulle jälle, et mu ümber palju kadedaid inimesi...




Muusika: Anoraak - Nightdrive With You (Fear Of Tigers remix)

Kommentaare ei ole: